LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Staffnurse 2014 ! Alhamdulillah :D



Alhamdullillah .. Aku bersyukur sangat dapat ditawarkan pelantikan jawatan tetap Jururawat Gred U29 :) Tak sia-sia selama 3 tahun aku tempuh susah payah , suka duka dekat kolej aku belajar , Kolej Kejururawatan Kuala Terengganu . Terima kasih sangat aku ucapkan pada Pengajar , Staffnurse Klinikal yang banyak sangat-sangat membantu aku dengan kawan yang lain ... Tanpa mereka aku rasa aku memang tak reti nak suntik orang , tak reti nak tolong orang , macam macam lah tak reti . Hahaha !


Aku tak terfikir boleh jadi sebahagian dari warga penjawat awam ! Sumpah , dulu masa aku dekat UiTM aku masih tercari-cari lagi profesion aku , sebab tu aku main main , exam halal berhalal je dekat UiTM tu sebab aku memang tak nampak keje ape dengan kos yang aku amet tu , n dengan aku yang pemalas nak belajar benda yang macam , errr .. tahla aku ni slow learner kot thats why aku pikir macam tu kot -_- 


Tapi aku sangat tabekk lah member-member yang sekelas dengan aku dulu dekat UiTM , boleh go sampai Degree :D Korang pembakar semangat aku untuk ambek Degree dalam nursing pulakk , naikkan pangkat dan gaji , wahaha ! ( oke ni dah riak nii ... Astagfirullah )


Ape-ape punn , aku tersangat gembira , sedih campur campur , takut tak sabar , n tahlaa , macam-macam lah . Oh aku lupa nak bagitahu korang , aku dapat posting dekat Selangor ! Haaa .. jadi orang Selangor lahh aku sekarang . Yelaa , aku suka , tapi ade jugak yang tak suke aku dapat sane . Aihh ~ Tak apelaa , kalau busy sangat pun hospital dekat Selangor tuu , aku tak kesah , awal-awal ni , kutip pengalaman tu yang penting . Cukup 3 tahun sah jawatan aku nanti , aku mintak transfer ye yang berkaitan tuu , ahak hakk >.<


P/S : Korang doakan aku dapat hospital yang tak thriller sangat yee :'( Huu , takutt ~ 17 hb Feb 2014 bermulaa new life Missfara Mooberry :D 


Bai !







Resepi Pertama Yang Aku Teringin Nak Masak :)



Assalammualaikum , selamat pagi semuaa :D Korang sihat tak ? Aku macam ni laa , flu on off , batuk bla bla bla -_- Banyak kot penyakit duduk saje dalam rumah nii , hehe .. So , entry pagi ini aku dengan semangatnya nak cerita tentang Resepi Pertama yang aku teringin gile nak masakk :D


Haa .. mesti korang pikir aku tak reti masak kan kan . Aku pandai masak lah wehh , cuma masakan aku menjadi kalau aku duk sorang-sorang je kat dapur tu , kalau ade mak aku ke tengok , orang lain ke tengok , mesti tak jadi bukan tak pandai masak . Hakhakkk >.<


Okayy stopit -,- Panjang-panjang bebel nanti dah taktau aku nak cerita ape dah kangg , korang la niii , heee ~ Jadi resepi pertama yang aku teringin nak buat ' Ikan Siakap 3 Rasa ' Haa , kalau boleh time masak ni aku taknak tengok buku ke pape ke kan , konon-konon critical thinking laa , pikir lah macam mana pun nak dapat 3 rasa tu kan ... Haaa


Asal eh aku nak masak ikan siakap 3 rasa ni , emm .. maybe sebab macam RARE kott , gahaaa ( pale lutut kau raree -.- menu biasak je bagi tukang masak atau chef yang terror macam MasterChef Zamil mesti senyum sinis lahh kalau dapat task buat ikan siakap 3 rasa nii , hahaha ! Kalau aku mampus lahh , rasenye tak tersenyum dahh , tapi sepanjang masak aku mencarut je , otak jem gile taktau nak masuk kan hape , hajajaja >< )


Wehhh , aku merepek lagi -.- Korang nii stopit stopit lah aku nii , banyak sangat merepek . Asal ehh aku nak masakk ikan siakap 3 rasa nii , em emm , maybe ade sejarah kott . Ha ? Sejarah ape ? Emm .. alaa .. dalam buku sejarah Tingkatan 5 ade pasal Dato'Bahaman makan makanan ni time nak g perang , bhahaha ! xD


Sudaa .. malas nak ngarut , aku ngantukk gile , nak tidur kejapp , nanti korang rajin rajin laa LIKE page aku ehh ehhh , bolehh eaaaaaa :) 

https://www.facebook.com/mooberrysupplement?ref=hl


Baii ~

RM20 For 4 Figures Incomes , Terbaikkk :D




Assalamualaikum , haii pembaca blog tegar :D Haa , entry kali nii aku nak share dengan korang , macam mana nak dapat side income yang berganda dan lumayan walaupun korang hanyalah pengganggur yang berjaya , student yang buat pinjaman , surirumah dll .



Mudah je nak faham , aku ringkaskan ye :) Ramai yang telah membuktikan bahawa biz berkelulusan SSM ni memang boleh bawa keuntungan yang tak terjangka ! Orang lain dah penuhkan poket dieorang hari-2 . Waa .... ! :D



Lepas tu , aku nak beritahu korang modal untuk join biz ni bukan RM100 , bukan RM1000 , TAPI RM20 SAHAJA ! Income yang masuk bertubi-tubi , dan tak perlu jual produk or jumpa orang , yang boleh korang buat just duduk rumah , layan laman sosial sambil buat duit ! ^_^



Aku dah join , so sekarang korang bila lagi ? Belum cuba belum tahu tauu :) Mula-mula aku nak join dulu , aku macam berbelah bagi jugak , takut lah macam MLM kan tak boleh pakai semua tu , tapi sebab kan aku berusaha nak dapatkan side income lain selain jual produk , aku istiqamah dan redha je , aku try biz ni . Memang ada guide yang tolong aku ajar cara nak godek-godek biz ni . So , aku kan memang slow learner , memang bertubi-tubi soalan aku tanya dekat die . Hahaha :D Tak paham kan , cuak jugak kalau kalau kena tifu :3 Ouch ~


Tapi , Alhamdullilah , dengan usaha aku yang gigih sangat nii tak sampai 5 hari income masuk RM100 . Macam tak caye jee , tapi terpakse caye jugakk sebab dah masuk dah pun dalam bank aku , ahak hakk >.< So , simpan laa ! Jangan gunaa , jimat cermatt , uhuu ..


Okayy , kalau korang berminat nak join biz ni boleh whatapps no aku okayy , 011-19307875 , haa , whatapps nak join biz je tau , kenal-kenal memang tidak dilayan sama sekaliii :D


Bermodalkan RM20 semua mampu , aku boleh tak kan korang tak boleh? Minimum sebulanincome RM400 tuu , huhu ... Ok , yang penting banyak usaha , doa dan tak mudah putus asa okayy :D Nak seribu daya tak hendak seribu dalih . Peacee (^_^)V




P/S : Kalau nak join whatapps aku , dan aku akan guide korang . Nanti dah whatapps aku bagitahu biz ni apa-apa , baru boleh daftar kat sini dengan klik link aku ni yee ..



http://www.rm20segera.com/?r=missfara

Kerinduan Selepas Tamat Pengajian Diplomaa :')




Assalammualaikum semua :) 

Lamanyaa aku tak bukak blog , update entry bagaii . Kesiann , rindu aku dekat blog aku sampai kena Malware lagi -_- Jahat betul . So , hari nii aku dah nak start upgrade macam-macam blog aku . Muahaha !


Tup tupp .. selama aku tak bukak blog aku nii , aku teringin nak announce kat korang semua , aku dah tamat pengajian aku ! Yehaaa ! :D:D Gembira siott , macam kejap jek 3 tahun tu , tapi kejap-kejap pun macam-macam pengalaman pahit,manis,masam mencuka aku dah hadapi . Ya Allah , syukur sangat :')


Dan sekarang aku duduk dekat rumah dan tanam durian yang entah bila nak berbuahh . Kihkih >.< Aku pengganggur tegar jelaa , tunggu surat posting aku actually ^_^ Rasa tak sabar nak bekerja pulakk . Ahakk


Waa .. macam mana lah rasa jadi seorang penjawat awam yang berdedikasi , dihormati , disanjungii ( hamboiii >.< ) In Shaa Allah , kalau nak jadi terbaikk cenggini cenggini aku kena lah usaha keras , fokus kerja kan .. tak gituu :P


Oh , sebelum terlupaa aku sekarang bukanlah mengganggur habiskan duit mak bapak aku , tapi aku usaha jugak majukan diri aku walaupun duduk dekat rumah goyang kaki kucing .. err .. krik krik kriik -_-

Aku buat bisness sekarang babe >.< Waa , pandainyaa anak dara ni cari duit , anak sapelahh nii , ahakk hakk . Bisness aku takla semaju usahawan kat luar sana , dan takla dapat income beribu-riban macam orang yang keluarkan modal yang beratus-ratus tu tapi Alhamdulillah income tak banyak tapi aku puas hati sebab hasil dari usaha aku sendiri * wah ayatt kau nokk *

Oleh sebab dan kerana korang dah TERBACA pasal bisnes aku so , tak salah kan kan kalau aku promote produk yang aku jual nii , eheee :D 


https://www.facebook.com/mooberrysupplement



Haa , korang boleh klik klik link aku tu , dan like lah ye page tuu ^_^ Follow pun boleh laa . Kalau korang ada masa bacalah tentang produk yang aku jual tu , kalau tak minat kena baca jugakkk ! ( hoho paksee :P ) Tak apa , baca je dah cukup , kalau nak beli tu atas hak masing-masing kann , tak kan aku nak paksa-paksa kerat jari korang suruh belikan . Eheh . Sudahh , aku taknak merepek dahh , nak explore-explore lagi setting blog aku ni . Pening jugakk . 



Baii :D :D


-Dirimu Ada Untukku –





Wajahmu sentiasa kelihatan di tabir mataku ,
kerana  ,
Kamu selalu dihatiku …


Setiap hari aku sering merindukanmu ,
kerana,
Kamu sangat istimewa untukku …


Aku tidak pernah risau dikala jarak menjauhkan kita ,
kerana ,
Aku amat sayangkan kamu …


Aku ingin selalu melihat kau bahagia dan gembira tanpa airmata ,
Kerana ,
Setiap perbuatanmu , percakapanmu akan membuat hatiku tenang dan tersenyum …


Aku selalu impikan hidup besama kamu ,
Kerana ,
Aku cintakan kamu …


Aku ingin berterima kasih pada kamu ,
Kerana ,
Kamu sentiasa ada disisi ku ketika aku susah dan senang …


Kamu selalu memujuk aku ketika aku sedang bersedih ,
Ketika aku buntu mengharungi dugaan hidup ,
Dan ketika itulah juga kau ada disampingku …





Terima kasih memberiku cinta selama ini ….




Cinta itu buta atau anda memang buta :P

 



Assalammualaikum blogger , facebooker , dan stalker :P Kiddin >.<
Sorry blog sayangg , aku tak dapat teman kau akhir akhir nii . Busy sangat dengan belajar . Yeah , mau jadi nurses terbaik kena berkorban ya nggak ? hahaha :D



Oh lupe , kenapa aku rasa macam blog aku dah banyak perubahan ye ? =.= Ok fine , tak pandai gune . Baru nak cuba update , confirm lame gile nak explore ni . Huh -,-




Okey , entry aku hari macam bajek comel je kan ? Kahkahkah ! Tiba-tiba jek terlintas na kongsi pasal benda ni . Terfikir gak aku , cinta itu buta ke atau memang si dia tu milik kita , atau sebaliknya . Waler ~
 >.<





Err .. tapi aku ade satu kemusykilan . Kenape tibe tibe tajuk cinta pulak ni ? Puii ~ >.< Baru aku perasan . Cintan rupenyee >.< Sorry ye , aku karok lagu 90-an jek , melayan cinte mane sangat , lebih kurang jek . Aku tak lah seobses manusia manusia kat luar sane yang sanggup kerat nadi , kerat kaki demi cinta. Hee ..




Ok , balik pade cerita asal . Aku nak berkongsi tentang kisah cinta mase silam ( wow, Fantastic Baby :P ) Macam ni , sedang aku duduk duduk bermain henpon ditepi katil , aku tibe tibe jek teringat mase zaman sekolah aku dulu . Bercinta zaman sekolah adalah cinta orang utan aku . Muahaha !




Memang orang utan pun . Baru budak budak dah pandai becinta . Padahal mak abah aku bagi aku makan lagi , bela aku lagi . Aish ~ Aku ni memang lah tak bersyukur . Dulu aku beranggapan cinta tu adalah satu skop yang tak berape nak meluas . Ok , contohnya kalau berkapel , kena dating , kena jumpe hari hari kalau tak tengok muke satu hari boleh mati :P Lalalala ~




And then , kalau dating opkos lah kat taman mainan , kat kfc , mcD , dan stesen bas adalah port-port yang terbaik untuk berjimbaa :D Kahkahkah . 
Sangatla jahil pada ketika inii . Huhu.



Dan transport pulak takde hal lahh . Kate kapel ngan mat mat rempit , mestilah motor disediakan . Hahaha ! Gile senak time nih naik motor , kematu punggung . Serik sudahh >.<




Ok , mase tibe anniversary pulak , hadiah yang paling wajib tak lebih dan tak kurang ialah coklat Cadbury , bunga yang agak agak nak layu tu seselit dalam kad , bear kecik besar anak kucing . Haaa .. ini jek mampu budak sekolah bagy . :P





Dan yang terakhir pemilihan pasangan tu . Yang ini aku tak boleh blah . Muke macam perompak pun boleh kapel jugak , padahal mamat tu ngayat jek , bermanis bahasa , lembut gigi dari lidah , pijak semut tak mati , ape lagi peribahasa ? Erm , erm .. dahla , kang ade pulak yang sentap hati mak nakk >.<






Baiklahh , kesimpulan daripada fakta fakta diatas ade lah kena mengena ngan aku SIKIT ok SIKIT . Muahaha ! Jadi sekarang ni dah matang , belajar pun dah jauh , berdikari sendiri , so aku rasa tak perlulah aku jadi macam dulu lagy . Aku kesal sangat becinta mase sekolah . Dan yes , aku mengaku aku lah buta . Cewahh >.<






Kirenye tajuk entry hari ni kena dekad muke aku sendiri lahh . Memang untuk aku pun , muhasabah diri tu sikit . Sekarang kena jual mahal , no diskaun ,no buy 2 get one . Hahaha ! :D Oke , terimakaseh buang mase bace blog aku yang comel ni :)













 

 

Please Forgive Me :'(



Sayang ... terlalu banyak kesalahan yang telah aku lakukan kepadamu .. Kerapkali aku memarahi kau sayang .. Tapi tak bermakna aku melakukan semua itu kerana aku membencimu ..














Tidak sama sekali sayang .. Seandainya kau memahami aku lebih dari orang lain , kau akan tahu siapa aku sebenarnya .. dan kau akan lebih mengerti ..
Aku telah banyak menyakiti hatimu , mengecilkan hatimu , itu kerana aku terlalu ego dan sukar untuk mengakui kesalahanku kepadamu sayang..











Aku sedar bahawa selama ini kau lebih banyak bersabar dengan perangai keanak-anakkan ku ini .. Banyak yang telah kau korbankan untuk ku . Kau menjagaku seperti aku adalah sebahagian daripada nyawamu sayang .. Aku menyesal kerana tidak pernah memikirkan tentang kebaikan yang telah kau tunjuk kepadaku tanpa disedari oleh akal fikiranku ..











Baru aku sedar sekarang bahawa kau adalah segalanya untuk ku sayang .. Aku baru menyedari , aku tidak mampu meneruskan hidup ini tanpamu ... Kau yang telah banyak mengajar ku tentang erti cinta ... Tetapi disebabkan keegoan ku sendiri , telah banyak melukakan hatimu sayang .. 











Sayangku .. baru kini aku sedar , cintamu bukan kadar cinta biasa , tetapi cinta yang mampu membawa sesiapa pun ke lembah kebahagiaan .. dan aku akui , kau adalah untukku sayang . 








sayangku,
malam-malamku adalah catatan tentang cinta
dinginnya menghangatkan dan memberi aroma rasa
aku jejaki purnama yang tenggelam di antara awan
dan aku ingin terbenam bersama cinta yang kau bawa...








Dan bila aku yang salah , aku cuma ingin kau tahu aku ingin meminta maaf darimu sayang .. Please fogive me :'(







Pertama Kali Selama 20 Tahun : Aku Beraya Tanpa Ma dengan Abah :'(




Assalamualaikum semuaa :) Lama sangat sangat dan sangat aku tak update blog ni .. Hurm  , kesian pulak blog ni sorang sorang jek takde sape nak teman die . Huhh ( Mood sedih )
Ok aku nak nak luahkan perasaan aku ( err .. tibe tibe jek nak nanges )










Selama aku hidup 20tahun ni , tak pernah lagi aku beraye tanpa ma ngan abah aku . Bukan sebab dieorang takde , tak tak takk , jangan salah paham . Dieorang pergi mengerjakan umrah , raye kelima baru balek :'( Mungkin bagi korang itu biase  , tapi bagi aku ? 
Dari kecik sampai ke besar ni aku sambut raya dengan dieorang , mane mane pun mesti kena same . Dan lagi satu aku tak pernah raya dekad kampung aku sendiri , sebab tak meriah macam dekad kampung ma aku dekad Muar :'(












Pergh ... kalau ikut kan hati aku ni aku nak jek balek sendiri dekad kampung ma aku tu , masalah nye rase tak semangat nak raye even sepupu sedare ramai takde ma ngan abah ....
Ye .. aku manje , korang cakap lah pape , aku terime ..










Aku tak dapat bayang mase raye pertama tuu  !! Ingat lagi, ma cakap ''cubalah belajar raye sendiri tanpa kiteorang . Nanti kiteorang dah takde kau sendiri sendiri jugak kan ? Kau dah besar lah , dah boleh jage diri dah , takpayah kiteorang tengok2 kan dah ... '' Ape mak nii ..... taksuke lah cakap macam tuu .. :'(


Ye , aku paham , tapi... entahlah , manje sangat aku nii , padahal kakak aku ade , abang dengan adik aku ade sekali .. Kenape tak raye dengan dieorang ? Aku nak tapi sedih , mesti tak meriah . Serius tak meriah nanti ! 










Naseb baek kawan kawan aku ade , adelah jugak offer ajak aku sekali raye dekad kampung die . Sedihnye ... Lagi aku jeles tengok die ngan family die ,lagi lagi dengan nenek die .. Aku nenek ngan atok belah ma ngan abah dah lame takde .. Dieorang dah tinggalkan aku mase aku kecik lagi . Sekarang ni ma ngan abah pulak nak tinggalkan aku kejap . 










Mungkin lah aku beranggapan dieorang cuba nak ajar aku berdikari tanpa dieorang , mase paling sesuai hari raye lahh .. Hurm.. aku cuba kuatkan semangat aku .. :'(







Result Exam yang Tak Memberangsang Hormon




Hai blogger ... Aku rasa macam malas nak kongsi , tapii .. kalau aku simpan lelame , lagy aku pedihh -,- Semalam hari Rabu bertarikhkan 18/4/2012 , result exam aku dahh ditampal dekadd papan penyata ( walawehh >.< )














Masa buad revision sesorang tu harii aku rasa aku dah habes kaver semua tajukk , tapi aku sangkakan panas sampai ke petang rupanya fogging ditengah harii . Dem ! 














Memangg sangkaan aku meleset seleset suster ngengsot . Ohoo . takod =.=' Oke oke , sambung balek .. Masa keluar dari dewan pekse tu , aku punye yakin seyakin Ustaz Don        
 ( tibekan je =,= ) Ooke , aku punyelah yakin boleh jawabb .. last last ..



























Gagal satu subjek lah sehh ! -,- Macam mane tah boleh gagal . Aku tak rasa aku gagalkan , tapii aku merasakan ade orang cuba menggagalkan ( cewahh >.<




Subjek Surgical aku boleh ke failed -.- Padahal aku punyelahh senyum kambeng masa jawab paper Surgical nii tu harii . Apelah sehh . Macam tak adil jekk -,- Apee yang aku target , tak kena langsung pada targetnye ( ayat Jamal Abdillah masa muda :p




Sedih kejab akuu semalamm .. Tsk tskk ~  T___T




























Then , malam semalam aku suroh ma aku kol ( ohoihoii .. patutnye anak yang kol mak :p )
Aku suruh ma aku teka aku dapat berapa . Ma aku blur blur pulakk . Na tahu die teka apa ? Haa ,, die cakap ' AKU RASA KAU FAIL 4 KAN KAN ? SEBAB KAU MEMANGG PEKSE MUKE GAGAL JEK ' oke mak ! Siyes sentap =,=












Dahlah makk ! Tanak cakapp =.=





























Outfit untuk Dinner :D



Assalamualaikum n camat pagy sumee :D Ahaa , hari nii dapat jugak aku mengeDATE , 
uhuhu >.< Bukan dating , tapii mengUPDATE entry aku untuk hari jumaat yang mulia inii :) Walawehh ~ 








Yes , hari nii aku nak cakap-cakap pasal outfit . Jarang sangat aku buad entry pasal outfit kan . Yelaa , aku bukan budakk fesyen waima budak yang suke berfesyen . Aku jenis simple ! :) Apa pakaian aku pakai kecuali lah baju koyak woi =,='








Aku tengah serabut mikir ape nak pakai untuk dinner kakak senior aku bulan .. Err .. bulan 5 ke 6 ehh ? -,-' Adoi lahh .. aku lupee , mati lhaa . Ape preparation pun tade nii . Dem ! =,=








Tapi-tapii , haa .. aku tahu temanyee . Tema dinner akan datang nanty ' TRADISIONAL '
Ohoo .. patut pun aku beriyee .. Ropenyee ( bahasa Perak :p ) memang ini yang bersatu dengan jiwa dan raga . Ceh , dah macam ayat A.Samad Said . Sebelum sebelum ni , dinner gempak jugak , cume tema takk kena dengan jiwa aku . Macamm ' ARABIAN NIGHT ' dan ' ENGLISH GARDEN ' 








' ARABIAN NIGHT ' best sebenanye , cuma aku jek yang tak macam arabb . Malam uh aku tak sempad nak menggayekan jubah yang aku baru beli dengan harga RM9++++ , Oke tipu . :) Plus tu ade dua jek :p Ahaa .. tak sempad sebab aku masuk tarian arab . Aik ? Macam pelik jek budakk bulat macam aku menari =,= Macam hell lah ! 








Okee , kalau ' ENGLISH GARDEN ' pulakk buad tengah harii . Pakaian aku mase tuh dah macamm ala-ala Korea dah =,= Dem ! Salah tema sekalii ~ -,- Naseb baikk tade orang yang cara sangad pakaian aku mase tuu . Uhuh ~








So .. untuk dinner tahun nii , aku tanak nampak SPOIL ! Nanty mood aku down terus . Lalala ~ :p Baik baikk ! Untukk tema ' TRADISIONAL ' nii , ade dua baju jek dalam kepale hotakk aku ni . Pertama sekali baju pengantin dan kedua sekali songket :D :D 








Wahh wahh , meriah :D Sebenarnya aku nak pakai kebaya , tapii ... badan .. ( sepi sambel bunyi cengkerik mengawan ;p ) 


















                           Nii baju pengantin :D Warna hijauu tu tantekk cangadd :)





















                             
                           


                             Nii pulak songket . Oho .. pink ! Tomey tomeyy :D














Baju penganttin cantek , songket pun cantek , mane satu aku nak pakai tah nanty . Tapii pikir balek , agak KEGILAAN dan LUAR BATAS kalau aku beli baju pengantin kan =,= Aishh ~ Macam songket jek jawapannye . Mueheheh ~~~ ( gelak comel comel sambel pegang biri-biri ) 








Dan agakk tidak tidakk lahh kalau aku nak pakai baju nii =_______='
























************************







*********************






************************





************************








*************************






*************************








Walawehhh ! >.<





P/S : Tak sabarr tunggu dinner n nak masuk sem baruu :D ( tulis blog sambel layan lagu Cinta Kura- Kura :D ) Peace yaw ! 

Leelou Blogs