LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Petua Kecantikan Muka





Salam :) Okayh , hari ni aku nak share benda lain pulak. Korang pernah kan dengar perkataan 'petua' ? Mesti pernah kan , kalau tak , buad ape aku sibuk - sibuk nak cakap pasal petua ni . Hehe ..


Korang mesti nak muka korang cantik , bukan sebab solekan atau tepek bedak sejuk , atau apa - apa jelah . Cantik semulajadi atau translate nye 'natural beauty' . Waaa ~ Bunyi macam susah nak dapatkan natural beauty ni . Haha , merepek pulak aku ni , mane petuanye :P

                                                                


                                     Petua Paling Utama

Sayangilah dan sukailah muka kita yang telah dianugerahkan oleh Allah swt. Bersedia dari sekarang untuk menyukainya bila dah tua nanti . Bersyukur ok ^.^








                 Muka Sembab Dan Ingin Wajah yang Berseri ?

Muka sembab mesti tak menarikkan? Ada yang muka macam kena tumbuk , lebam sana sini . HAHA . Kelaka :P Orang tua-tua katakan muka sembab ni sebab banyak tidur siang hari dan bangun pagi lepas lepas matahari terpacak atas kepala . Haa ..ni aku selalu buad , so , kita sama-sama lah elakkan bangun lambat , untuk elakkan daripada muka sembab ok :) 



Ada beberapa petua yang boleh dicuba . Cuba mana -mana je untuk mujarab ye :)

1. 1 biji putih telur , 1/4 camca teh sudu madu lebah segar , minyak zaitun 1/4 camca teh , sebiji limau nipis ( diperah dan ambil airnya ) 5 kuntum bunga melor sedang mekar ( mana nak cari :P ) , 5 biji badam ( kupas kulitnya ) . Semua bahan ni dikisar halus dan ratakan pada muka selama 10minit then bilas . Amalkan sekerap yang mampu .

2. Beras 1/2kg , 3 biji limau nipis ( ambil airnya ) . Beras dibasuh bersih dan toskan. Dan campurkan dengan perahan limau tadi . Goreng kering tanpa minyak dengan api perlahan ( goreng sampai legam . Hehe ) Sejukkan dan kisar halus dan ayak . Bancuh dengan air tapisan ( filter ) secukup rasa ( pekatnya macam tepung nak goreng pisang eh ) . Ratakan dengan jari perlahan-lahan sampai kering kemudian bilas.

3. Air kelapa muda 1/2 gelas kacau dengan sebiji telur ayam kampung dan minum pada waktu tengahari . Amalkan selama 3 atau 5 kali seminggu . 






Selamat Mencuba ! Chaiyok - chaiyok :D





No comments:

Post a Comment

Leelou Blogs